8 leggyakoribb téma

Amit mindenképpen tudnia kell a puffadásról és kezeléséről

2110
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ilyen problémával küszködő betegnek az a benyomása, hogy túl sok, nagyonpuffadas kellemetlen gáz van a hasában. Ilyenkor levegőnyelés történt, ami szó szerint „levegőevést” jelent, ha ez a levegő a gyomorban van; hasi felfúvódást, ha a levegő a vastagbélben helyezkedik el.

Amit tudni kell

A gyomorban a gyomornedv felett normálisan levegő van. Ez a levegő arra szolgál, hogy szabályozza a nyomásokat és megakadályozza a folyadék visszaáramlását a nyelőcső felé. A felfúvódásban szenvedő egyénnél a levegő vagy belekerül a túl gyorsan lenyelt táplálékba, vagy egy táplálék nélküli ideges nyeléssel kerül a gyomorba; ez a zavar megjelenhet a gyomorban zajló erjedésnél, a felgyülemlett túl sok gáz, gázos italok fogyasztása, pangó gyomor vagy egy gyomorhurut miatt.

Egy hosszan tartó felfúvódás a bélben vagy a vastagbélben, a gyulladás vagy erjedés miatt jelenlévő túl sok gáznak tulajdonítható. Valójában ez a leggyakoribb ok.

Tünetek

A gyomorfelfúvódás a gyomorüreg vagy a bordák alatt bal oldalon helyezkedik el. Az illető légzészavarra, ismétlődő felböfögésekre, „nehéz gyomor” érzékelésére, néha émelygésre és szapora szívverésre panaszkodik.

A bél- vagy vastagbél-felfúvódás jóval kiterjedtebb, sok gáz (bélgázok) kibocsátásával, hasi fájdalommal, a has terjedelmének a növekedésével, néha hasmenéssel vagy székrekedéssel jár.

Mit kell tenni?

Ha a felfúvódás nagyon intenzív, fájdalmak vagy hányás, hasmenés vagy láz kíséri, késedelem nélkül beszéljünk az orvossal.

Ha nem, vegyünk be görcsoldót vagy a vastagbélgyulladásra korábban felírt gyógyszert, illetve kérjünk a gyógyszerésztől gázoldó (puffadás elleni) szert. Ha a zavarok nem múlnak, feltétlenül menjünk orvoshoz.

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos megkeresi a felfúvódás típusát és valószínű okát. Esetlegesen vérvételt, székletvizsgálatot, és ha szükséges a koloszkópiás vagy gyomortükrözéses vizsgálatot (rugalmas szonda bevezetése a végbélbe vagy a szájba) kér, ami lehetővé teszi az emésztőcsatorna pontos megfigyelését.

Koszorúér-szűkületben szenvedőnél elektrokardiogrammot kér az orvos, mert egy atipikus szívinfarktusról is szó lehet. A levegőnyelés ritkán akut, kivéve a szorongó félelem esetét, ami arra készteti az orvost, hogy egy szonda gyomorba történő bevezetésével ürítse kí a levegőt.

A lehetséges okok a következők lehetnek:

Gyomorhurut vagy fekély (ulcus), amelynek előfordulási lehetőségét gyomortükrözéssel zárják ki.

Epehólyag-gyulladás. Nagyon gyakran egy jóindulatú zavar, amit görcsoldóval vagy nyugtatóval gyógyítanak. Az illetőnek meg kell tanulnia lassan enni, megfelelően megrágva a táplálékot, kerülnie kell a gázos italokat, valamint az alkoholt és fel kell engednie az idegesség alól.

A bél vagy vastagbél kiterjedt felfúvódása vakbélgyulladásnak vagy bélelzáródásnak , illetve elzáródást okozó tumornak is tulajdonítható.

Gyakrabban fertőzésről, mérgezésről, túl sok keményítőt tartalmazó élelmiszerekről van szó. Leggyakoribb ok a stressz vagy a túl sok étkezés miatti görcsös vastagbélgyulladás marad.

2110
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]